Nieuws

Wat is de powerfactor bij ledverlichting?

De powerfactor (Pf) geeft het werkelijke verbruik van de lamp aan. Het geeft de relatie tussen het werkelijke vermogen (P) en het schijnbaar vermogen (Ps) weer.

Je kunt ook zeggen dat het laat zien hoeveel stroom werkelijk gebruikt wordt om licht te creëren. Het schijnbaar vermogen is op de kWh-meter niet zichtbaar, vandaar deze benaming. Er wordt wel extra stroomverbruik gecreëerd, oftewel blindstroom (veroorzaakt door het faseverschil tussen spanning [V, Volt] en stroom [A, Ampere]). De maximaal toepasbare belasting van een dimmer wordt in veel gevallen dan ook uitgedrukt als W/VA

 

In een ideale situatie is de powerfactor van een lamp 1. Denk bijvoorbeeld aan de gloeilamp. Er is dan geen sprake van blindstroom en netvervuiling is dan ook niet aan de orde. Indien u led lampen gebruikt is het van belang dat de led lamp een zo hoog mogelijk powerfactor heeft, waarbij 0,9 of hoger ideaal is. Echter zijn er ook led lampen in omloop met een powerfactor van 0,5 of lager. Veelal heeft dit te maken met de kwaliteit van de elektronica die in de lamp verwerkt is.

 

Ledverlichting dimmen!

Zoals u waarschijnlijk uit bovenstaand heeft kunnen opmaken, heeft de powerfactor ook invloed op het dimgedrag van led lampen. En dan met name op de belasting van de dimmer.

 

Stel u heeft een dimmer met een maximale belasting van 100W/VA. Op deze dimmer kunt u 10 gloeilampen van 10W aansluiten. De dimmer zal deze lampen zonder problemen dimmen aangezien de powerfactor van gloeilampen 1 is (de meest ideale situatie).

 

Als u hetzelfde wattage led lamp, met een powerfactor van 0.9 gebruikt, kunt u nog

9 ledlampen van 10W op de dimmer aansluiten. Bij een powerfactor van 0.8 zijn het maximaal 8 led lampen van 10W. Zo ziet u dat een zo hoog mogelijke powerfactor van belang is bij led lampen. 

 

Wilt u zelf berekenen met hoeveel led lampen u uw dimmer kunt belasten, gebruik dan onderstaande formule:

 

Pw : Pf = Ps

 

Pw = vermogen led lamp

Pf = powerfactor van de led lamp

Ps = schijnbaar vermogen, werkelijk verbruik

 

Daarnaast adviseren wij om een dimmer nooit meer dan 80% van het volledige vermogen te belasten. De dimmer belasten voor het volledige vermogen kan negatief van invloed zijn op de levensduur van de dimmer.

De juiste led dim-oplossing

Welke dimmer functioneert met welke lichtbron? Door de ontwikkelingen op de markt, is een eenduidig antwoord niet altijd eenvoudig te geven.

 

Om u te adviseren heeft Tradim een dimwijzer ontwikkeld. Hierin vindt u ons complete dimmer assortiment, gecombineerd met de juiste lichtbron.

 

Onze nieuwste ontwikkeling is de led muurdimmer model 2489H met een vermogen van maar liefst 500W/VA. Perfect voor het dimmen van veel lichtbronnen zoals in ontvangstruimten, hallen, kantoren (led panelen) of designverlichting.

Deze dimmer dimt ruim 90% van de dimbare LED lampen die te koop zijn.

 

Ook in 2020 investeren wij in de ontwikkeling van nieuwe (smart-) dimtechnieken en dimmer-producten. Op deze manier blijven wij de brug slaan tussen ledverlichting en betaalbare dimoplossingen.

 

Tradim, Uniek in dimtechniek!

Bekijk de oplossing!